kompilasi status FB bulan September

Assalamualaikum. DIsebabkan tiada masa untuk menulis buat masa ini, maka saya kompilasikan sahaja status FB yang tersedia.

12 September 2015
[KUN QAWIYYAN LI AJLIKA]
‘Stay strong for yourself’ teramat penting apabila kita lemah menyendiri dan bertindak ingin menjauhkan diri dari orang lain apabila dilanda masalah yang benar benar menghimpit.
Di kala inilah, tarbiyyah dzatiyyah itu penting. Bagaimana cara kita mentarbiyyah diri sendiri tanpa perlu mengharapkan pada program-program tarbiyyah dan orang di sekeliling kita.
Latihlah tarbiyyah dzatiyyah dengan baik. Tidak rugi untuk kita mempunyai sumber kekuatan yang boleh digunakan ketika kecemasan. Dan seharusnya, setiap para dua’t mempunyai kekuatan ini untuk terus bertahan, melatih mujahadah dan dapat mencapai apa yang diiinginkan.
Jangan harapkan orang lain.
Jangan bergantung pada orang lain.
Urus dan jangan abaikan diri sendiri.
Tarbiyyah dan sediakan diri sendiri.

11 September 2015

[HARAPAN&HIKMAH DAN REDHA]
Yang diharapnya pada 12 September jam 10 malam sudah dapat mendakap umi, abah dan adik beradik yang lain. Mereka yang sudah lama menunggu. Pelbagai rancangan telah dirancang untuk dijadikan aktiviti bersama. Siap dengan kejutan untuk adik kesayangan Muhammad Hulaif bin Azmi untuk hari lahirnya pada 14 September.
Hati masih lagi loading redha dan hikmah yang tidak mungkin dapat dikecapi dalam masa sehari. Masih lagi cuba bertahan tanpa tangisan sedangkan hati penuh sebak.
Bismillah, mari wahai mylittlepencil  bergerak dengan penuh kekuatan!
Dalam harapan seorang hamba, ada kuasa Allah. Ada cara Dia untuk kita mendapatkan bekal kekuatan dan memberi hikmah.
Dalam harapan seorang hamba, moga diri kita semua disayangi dan dicintaiNya.
Terima kasih kepada semua yang mendoakan.
Terima kasih kepada akhawat di sekeliling memberi sokongan dan mengalihkan pemikiran kepada urusan dakwah dan tarbiyyah serba sedikit.
Terbaru, kena tunggu lagi dua minggu dan dihalau begitu sahaja oleh polis.
Pesan abah:” Takpelah. Sabah ye dengan ujian.”
Whatsapp umi kepada kawan:” Inilah waktu yang dia ada untuk balik sekejap.”
Umi yang cukup memahami jadual study final exam anaknya.
Moga Allah redha dengan yang bernama mylittlepencil

10 September 2015

[KITA DAN DISIPLIN]
Ramai dalam kalangan kita pernah menjadi pengawas sekolah satu ketika dahulu, ataupun menjadi golongan yang membenci pengawas dek kerana kerajinan mereka mencatit nama sesiapa yang terlewat tiba di perhimpunan. Bertambah lagi kebencian apabila sistem merit demerit diwujudkan dan banyaklah kerja-kerja kebajikan keliling sekolah dilakukan dengan paksaan.
Saya sendiri seorang pengawas di sekolah dahulu, malah pernah menjadi Penolong Ketua Pengawas di sekolah menengah dengan tubuh sekerdil ini. Pengalaman menjadi pengawas cukup mematangkan dan menjadi pencetus awal  kepada saya apa itu disiplin yang sebenar. Paling tidak boleh dilupakan, menangis di bahu mak angkat dek kerana terlalu tension jadi pengawas.
Setelah mengenal tarbiyyah dan dakwah, serta jemaah mendidik lagi diri saya sendiri khususnya untuk lebih berdisiplin. Disiplin dalam menjaga masa, disiplin menjaga mutabaah amal, disiplin dalam menunaikan tanggungjawab, disiplin dalam beramal jamaie dan memahami adab-adabnya dan pelbagai lagi yang tidak larat untuk saya sebutkan kesemuanya di sini.
Saya faham, manusia amat susah untuk berdisiplin lagi lagi kita punya pilihan dan kehendak diri kita sendiri. Ya, di sinilah masalahnya!
Dalam mempunyai kehendak pun, kita tidak berdisiplin. Masakan untuk disiplin dalam hal-hal lain. Kesimpulannya, didiklah diri untuk berdisiplin(lagi-lagi banyak tanggungjawab) kerana dengan disiplin kita akan memiliki gaya penyusunan diri yang lebih efektif.
Didiklah diri untuk menyusun sebelum menerima untuk disusun kerana itulah kehendak tarbiyyah keatas diri kita iaitu berada dalam satu sistem penyusunan yang muntij. Dan jangan lupa, disiplin juga qudwah hasanah!
Tolong, jangan lupakan.
Masakan mendidik anak perlu berdisiplin, apatah lagi mendidik diri sendiri.

7 September 2015

[PENANGAN FINAL YEAR EXAM edisi 1)
Saya belajar dari pengalaman senior-senior lepas(especially akhawat) cara mereka mengendalikan diri mereka ketika berada di dalam fatrah study leave. Semestinya, fatrah ini kita akan berada dalam keadaan sangat stress disebabkan oleh beberapa faktor antaranya seperti lambat catch-up, suasana rumah, emosi yang tidak stabil, tuntutan sekeliling yang pelbagai dan macam-macam lagi.
Mengambil prinsip when-we-put-ourselves-under-stress-we-can-do-anything-and-everything-no-one-can-imagine, saya terpanggil untuk menulis post ini kerana ditakuti tenaga positif yang pada asalnya elok untuk digunakan untuk belajar, menjadi cas negatif yang akhirnya menatijahkan ‘anything’ dan ‘everything’ yang tidak elok.
1. Susun masa dan disiplin.
Hal ini teramat penting jika anda seseorang yang mempunyai jawatan penting di dalam sebuah persatuan atau jemaah, atau mempunyai urusan penting(pertunangan, akad nikah dll) ketika fatrah ini. Boleh jadi, kerja anda semakin bertambah ketika fatrah imtihan. Jangan tinggal terus tanggungjawab anda begitu sahaja. Maka, penyelesaiannya adalah dengan menyusun masa mengikut kemampuan anda belajar setiap hari dan disiplin. Putuskan segala aktiviti di alam maya dan didik diri untuk fokus. Learn to ignore distractions.
2. Hiasi usaha belajar dan stress anda dengan hal-hal yang baik.
Semestinya, fatrah imtihan ini wajarnya memberi impak positif pada orang-orang yang beriman. Mereka wajib berusaha sehingga darjat usaha dan diri mereka sebagai orang yang berusaha diangkat di sisi Allah SWT. Pastinya, mereka yang hangat-hangat tahi ayam adalah golongan manusia yang terlampau rugi kerana pahala usaha dilepaskan begitu sahaja, apatah lagi natijah yang tidak langsung bakal menyumbang kepada usaha.
Saranan saya, kuatkan kesungguhan dalam menjaga amalan fardi dan jangan kedekut masa untuk berlama-lama dengannya. Dengar lagu-lagu(Al-Quran apatah lagi!) yang menyegar dan membasahkan iman, dengar tazkirah, tukar angin seketika berjumpa dengan akhawat untuk sentiasa menerima nasihat mereka untuk keluar sebentar dari zon tekanan itu tadi. Jauhkanlah diri dari mencari hal-hal yang tidak wajar hanya atas nama untuk menghilangkan stres.
Tips paling baik yang saya amalkan adalah menghafal surah-surah pilihan. Sudah tentu menghafal Al-Quran ini memberi manfaat kepada diri kita sendiri. Setiap hari sama ada saya akan hafal lima ayat baru(ayat-ayat pendek) atau tiga ayat(ayat-ayat yang panjang). Kemudian ayat yang ingin dihafal diulang sebanyak 40 kali di luar solat. Testimoni saya, bila menghafal Quran di fatrah imtihan:
A) asah lagi skil menghafal dan ingat
B) menambah ayat pilihan yang boleh dibaca ketika menjadi imam
C) melegakan hati ketika terlampau risau dengan peperiksaan
Dan jangan lupa juga selang-selikan bacaan buku pelajaran anda dengan buku-buku selainnya untuk merehatkan jiwa seketika.
3. Letakkan sepenuh keyakinan kepada Allah, dan tanam bahwa yang hanya boleh diubah adalah usaha kita selaku manusia.
Bermuhasabahlah terutama di kala fakta-fakta yang ingin dihafal terlalu payah untuk masuk ke dalam kepala(bertambah elok jika setiap masa!). Boleh jadi banyak faktor mengapa terlalu payah untuk menghafal dan faktor yang memberi kesan yang paling besar adalah dosa yang tidak diminta ampun kepada Allah dan manusia.
Ada dalam kalangan kita akan diuji di bahagian ini. Berikanlah kemaafan kepada orang sekeliling dan tunaikan hak ke atas manusia(ibu ayah, keluarga, usrahmates, katibahmates, housemates dll). Boleh jadi yang menjadi ujian mengenai hal ini. Selesai ujian ini, maka senanglah Allah permudahkan urusan fakta masuk ke dalam otak itu tadi. Malah, mintalah doa dari mereka kerana itu juga salah satu doa yang dimakbulkan.
Selamat maju jaya buat semua mengharungi fatrah imtihan ini.
Bismillah, mari kita melangkah penuh kemenangan.
ASU FYE: 17/11-21/12
Mohon doanya semua.
mylittlepencil
Pelajar tahun akhir Ain Shams Univercity.
6.08 minit pagi.
Bersama hembusan angin pagi di Beyt Isti’ab, Abasiyyah.

6 September 2015

[UKHUWWAH YANG BEGINI]
Ukhuwwah yang mengingatkan kepada dakwah, tarbiyyah dan hal-hal yang baik, bukan ukhuwwah mengajak kepada hal yang sia-sia.
Ukhuwwah yang begini.
Ukhuwwah yang bernafas kerana Allah taala. Di kala mereka ini mempunyai masalah, getaran iman dan mutabaah amal peribadi itu yang pertama dimuhasabahkan.
Ukhuwwah yang begini.
Ukhuwwah yang tiada sangkaan, penuh kejujuran. Sifat diri sendiri yang berterus-terang percuma menjadikan orang tidak mudah bersangka dan ragu-ragu terhadap diri sendiri.
Ukhuwwah yang begini.
Ukhuwwah yang penuh lapang dada dan diturunkan ego. Mudah menerima teguran, menghulur bantuan tanpa ‘never-say-no’. Menerima apa jua kelemahan diri  itu juga penting.
Ukhuwwah begini yang saya rindu.
Ukhuwwah di kala kedua-dua berkehendak untuk melaju atas jalan dakwah ini dan terus beramal.
Rindu Aida.

3 September 2015

[MURABBI, KITA DAN TARBIYYAH]
“Tarbiyyah bukanlah hanya berkisarkan siapa naqibah kita.”
Tarbiyyah segalanya berkisarkan niat, kehendak dan pengorbanan diri kita sendiri untuk memberi manfaat terutamanya pada diri sendiri. Berpusing di sekitar isu,
“Susahlah nak tsiqah pada abang naqib ana fulan bin fulan.”
“Saya nak orang lain jadi naqibah saya.”
“Akhi jadi naqib ana pun sebab dah memang takda akh lain kan di kawasan ini.”
Betapa besar sudah nikmat mempunyai naqib atau naqibah. Sosok peribadi yang mungkin tidak hebat dan mungkin tidak seperti yang kita bayangkan, tetapi peribadi inilah yang sanggup melayan kerenah kita, menjadi pendengar yang baik di kala kita ingin meluahkan masalah, sering memberi kata-kata untuk meningkatkan iman kita setiap minggu, dan pelbagai lagi yang sanggup dilakukan. Mereka tidak berbuat begini pada yang lain melainkan anak-anak mutarabbi mereka.
Sungguh tsiqah memang susah untuk diberikan selagi naqib/naqibah tampil ‘malaikat’ di mata kita. Tetapi selaku manusia biasa, berikanlah rasa hormat. Tidak ramai orang yang sanggup menjaga kita sedemikian rupa lagi lagi dalam jalan tarbiyyah dan dakwah ini.
Muhasabah kembali. Tanya, adakah selera kita duduk di dalam jalan ini seperti selera makan kita saban hari. Makan mana yang mahu, dibuang mana yang tidak suka.
Jalan tarbiyyah dan dakwah memerlukan manusia-manusia yang berkehendakkannya, sudah tidak mahu, mana boleh lagi dipaksa. Mereka yang terpaksa akan merana. Jika bukan sekarang, mungkin pada masa akan datang kerana kita bukan ‘Tuhan’ yang memegang takdir hidup kita sendiri.
Jiwailah tarbiyyah dan dakwah penuh keikhlasan. Tidak logik hanya kerana naqibah, tiada usrah, kita sudah putus asa. Cari selagi ada wasilahnya yang boleh menjaga diri sendiri.
Letakkan diri sendiri di tempat naqibah.
Fikirkan…
“Susahnya nak melayan anak usrah kalau ada anak usrah seperti aku.
Doakan saya bersemangat untuk menulis lagi seperti dahulu.
InshaAllah!
Sekian,
mylittlepencil

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s