jurnal ketaqwaan&Ramadhan

Bismillahirrahmanirrahiim.

Tidak terlambat lagi buat kita untuk mentajdid(memperbaharui) tujuan yang ingin dicapai Ramadhan ini iaitu menjadi hamba yang bertaqwa.

“Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah sebenar-benar takwa kepada-Nya; dan janganlah sekali-kali kamu mati melainkan dalam keadaan beragama Islam.” (QS. Ali Imran: 102)

Berpuasa sepenuh hati ketika Ramadhan ini, ketaqwaan akan dapat dicapai. Namun begitu, hakikat tersebut bukanlah percuma begitu sahaja.

“Sungguh, orang-orang yang bertaqwa berada dalam tempat yang aman, (iaitu) di dalam taman-taman dan mata air-mata air, mereka memakai sutera yang halus dan sutera yang tebal, (duduk) berhadapan, demikianlah, kemudian Kami berikan kepada mereka pasangan bidadari yang bermata indah. Di dalamnya mereka dapat meminta segala macam buah-buahan dengan aman dan tenteram, mereka tidak akan merasakan mati di dalamnya, selain kematian pertama (di dunia). Allah melindungi mereka dari azab neraka, itu merupakan kurnia dari Tuhanmu. Demikian itulah kemenangan yang agung.”(44:51-57)

Darjat menjadi hamba muttaqeen mempunyai mutabaah dan ciri-ciri tertentu sebagaimana yang telah diperincikan oleh Allah di dalam kitabnya. Mari kita perhalusi satu-persatu sebagai satu jalan untuk memuhasabah nilai ketaqwaan yang telah dicapai sehingga ke hari ini. 

“Dan bersegeralah kamu mencari ampunan dari Tuhanmu dan mendapatkan syurga dan mendapatkan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan bagi orang-orang yang bertaqwa, (iaitu) orang yang berinfaq, baik di waktu lapang mahupun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang lain. Dan Allah mencintai orang yang berbuat kebaikan, dan (juga) orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji dan menzalimi diri sendiri, (segera) mengingat Allah, lalu memohon ampunan atas dosa-dosanya, dan siapa (lagi) yang dapat mengampuni dosa-dosa selain Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan dosa itu, sedangkan mereka mengetahui.”(3:133-135)

Di dalam ayat di atas, terdapat lima ciri yang diperincikan iaitu:
1. Bersegera memohon ampunan Allah SWT.

2. Infaq di dalam keadaan lapang mahupun sempit.

3. Boleh menahan marah dan memaafkan kesalahan orang lain.

4. Sentiasa melakukan kebaikan.

5. Yang segera ingat kepada Allah apabila mengerjakan perbuatan keji.
“Sebenarnya barangsiapa menepati janji dan bertaqwa, maka sungguh, Allah mencintai orang-orang yang bertaqwa.”(3:76)
6. Menepati janji.

Kriteria menepati perjanjian dengan Allah menjadi bukti hamba muttaqeen adalah rijalun sadaqu yang sebenar. Mereka jauh sekali mempermainkan jual beli yang dilakukan dengan Allah ataupun meletakkan harga murah dan tidak sepadan sedangkan Allah ingin membeli diri mereka dengan syurga yang menjadi impian tinggi kita semua.

Qalu bala syahidna adalah lafaz perjanjian agung yang telah dimeterai hendaklah dilaksana dengan baik, penuh ikhlas dan ihsan. Menjadi khalifah serta mengimarahkan bumi ini, menegakkan kalimah kebenaran juga termasuk dalam perjanjian ini.
“Kebajikan itu bukanlah menghadapkan wajahmu ke arah timur dan ke barat, tetapi kebajikan itu ialah (kebajikan) orang yang beriman kepada Allah, hari akhir, malaikat-malaikat, kitab-kitab dan nabi-nabi dan memberikan harta yang dicintainya kepada kerabat, anak yatim, orang-orang miskim, orang-orang yang dalam perjalanan(musafir), peminta-minta, dan untuk memerdekakan hamba sahaya, yang melaksanakan solat dan zakat, orang yang menepati janji apabila berjanji, dan orang yang bersabar dalam kemalaratan, penderitaan, dan pada masa peperangan. Mereka itulah orang-orang yang benar, dan mereka itulah orang-orang yang bertaqwa.”(2:177)
Di dalam ayat, Allah mengulangi semula ciri-ciri muttaqeen yang telah disebutkan di atas dan ditambah dua lagi ciri baru iaitu:
7. Sempurna keimanan mereka.

Rukun iman golongan muttaqeen adalah kerukunan iman yang sempurna sejajar dengan tuntutan ketaqwaan itu sendiri. Mana mungkin, taqwa berdiri sendiri tanpa iman yang menjadi pondasi(asas)nya.
8. Bersabar.

Muttaqeen bukanlah sekadar mampu dengan orang-orang di sekelilingnya, malah dia mampu bersabar dengan apa jua keadaan yang menyesakkan. Dunia tidak lagi berupaya mengganggu kekhusyukan jiwanya kepada Allah.
“Negeri akhirat itu Kami jadikan bagi orang-orang yang tidak menyombongkan diri dan tidak berbuat kerosakan di bumi. Dan kesudahan (yang baik) itu bagi orang-orang yang bertaqwa.”(28:83)
Ayat di atas menerangkan lagi dua ciri:

9. Tidak menyombongkan diri


10. Tidak berbuat kerosakan.

Sepertimana yang telah ditunjukkan oleh kisah sejarah terdahulu, banyak kaum yang dilaknat dan diazab Allah kerana betapa banyak kerosakan yang mereka lakukan. Kerosakan itu bukanlah sekadar secara lahiriah malah batinian. Hati mereka tidak menerima kebenaran malah menghinanya!
“Dan sungguh, Kami telah memberikan kepada Musa dan Harun, Furqan(kitab Taurat) dan penerangan serta pelajaran bagi orang-orang yang bertaqwa, (iaitu) orang-orang yang takut (azab) Tuhannya, sekalipun mereka tidak melihatNya, dan mereka merasa takut akan (tibanya) hari kiamat.”(21:48-49)

11. Ihsan dan berhati-hati dalam setiap amalan mereka.

Amalan golongan muttaqeen ini mempunyai kualiti ihsan yang begitu hebat. Malah sampai pada satu tahap mereka menikmati payah dan penatnya dalam beribadah!
“Dan orang yang membawa kebenaran (Muhammad) dan orang yang membenarkannya, mereka itulah orang yang bertaqwa.”(39:33)

12. Menyampaikan kebenaran.

Para dua’t harus meyakini bahawa melakukan dakwah adalah salah satu daripada bahagian ketaqwaan mereka kepada Allah. Sentiasa berada dalam kebenaran dan membenarkannya menjadi jaminan untuk kita sentiasa menjadi orang yang bertaqwa dan dipandu Allah. 

******

Antara faedah daripada ketaqwaan adalah: 
1. Jalan ketaqwaan adalah jalan penyelamat bagi seluruh ummat manusia.

“Dan Kami selamatkan orang-orang yang beriman kerana mereka adalah orang-orang yang bertaqwa.”(41:18)

2. Kebersamaan dengan Allah.

“Sungguh, Allah beserta orang-orang yang bertaqwa dan orang-orang yang berbuat kebaikan.”(16:128)

Tidak terlambat lagi untuk kita mencapai kriteria dan mendapat manfaat daripada ketaqwaan ketika Ramadhan kali ini. Perbaharui azam kita dan terus nikmati Ramadhan untuk mencapai ketaqwaan yang tertinggi.

Dari Abu Tharif Adiy bin Hatim – رَضِىَ الله عَنْهُ -, katanya: Aku mendengar Rasulullah – صلّى الله عليه وسلّم – bersabda: “Barangsiapa bersumpah dengan sungguh-sungguh (untuk melakukan atau meninggalkan suatu perkara), kemudian dia melihat hal yang lebih taqwa bagi Allah, maka hendaknya dia mendatangi (hal yang) taqwa itu.” (HR Muslim).

Moga kita semua disatukan di syurgaNya kelak dengan ketaqwaan ini. Ameen ya rabb.
Sekian,

mylittlepencil

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s