jangan cepat melatah!

Bismillah. Ah, sudah lama rasanya tidak menulis di sini.

Berteduh di bawah satu bendera Malaysia bersama anda semua membuat kita tidak kering minda dari  isu-isu yang menarik di Malaysia. Tipulah jika kita mengatakan bahawa kita tidak ambil endah langsung. Sedangkan saya sendiri tergelak melihat upacara Raja Bomoh Malaysia berjampi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dan di tepi sebuah lebuhraya kononnya dia ingin mengurangkan kadar kemalangan di kawasan tersebut.

Terkadang saya memikirkan, bagaimana kita semua akan matang di dalam ‘sekolah pemikiran’ Malaysia yang mendidik rakyatnya begini. Kita dihujani dengan pelbagai isu dalam keadaan kita begitu cetek ilmu. Sudahlah begitu, memikirkan sesebuah isu itu dengan lebih serius pun kita tidak mahu.

Buah-buah pemikiran aneh pun turut terpamer.
Sampai blank saraf-saraf otak dibuatnya!

Isu-isu begini seolah menukarkan cara pemikiran kita yang sebelum ini lebih matang kepada cara berfikir budak sekolah rendah. Saat ini kita mengimani setiap manusia itu bebas melontarkan pandangan masing-masing. Tetapi malangnya setiap dari kita melontarkan pandangan yang  begitu bodoh!

Malah, akhlak juga menjadi keji hanya dengan mengeluarkan pendapat.
Agama juga turut mendapat tempiasnya.

blablabla

Kita lontarkan pandangan tanpa kita mengkaji hujung pangkal sesebuah isu. Lebih buruk, kita mendakwahi manusia yang lain untuk mengikut pendapat kita itu dan mengaku itulah pendapat yang paling benar.

Wahai para dua’t, mengertilah kita harus siddiq dalam melontarkan pandangan.

Ya, kita sememangnya bebas dalam memberikan pendapat tetapi tidaklah sampai melanggar hak etika terhadap manusia yang lain. Dalam konsep ini, kita harus beralah dan terus mengkaji.

Jangan kerana isu-isu yang berlaku di sekeliling kita, kita cepat melatah. Kita bukan lagi manusia yang memandang sesebuah isu itu dari permukaannya sahaja, tetapi kita memandang dengan cahaya akal seorang pemikir.

Antum wahai dua’t sewajarnya mengeluarkan pendapat yang paling bernas sekali kerana pendapat-pendapat kitalah yang diperlukan oleh ummah ini. Tidaklah mengatakan bahawa pendapat kita paling benar, tetapi sekurang-kurangnya pendapat kita mempunyai landasan agama yang betul.

Jangan pelik, dalam kebersamaan kita merasakan Raja Bomoh itu tidak logik, ada lagi rakyat Malaysia yang merasakan kuasa-kuasa mistik begitu satu hal yang bernas tatkala satelit-satelit canggih tidak mampu lagi untuk mencari pesawat MH370!

Kelakar bukan?
Buktinya, masyarakat kita masih lagi ada yang percaya pada perkara-perkara tahyul yang telah pun difirmankan  oleh Allah sejak dahulu lagi.

“Dan mereka mengikuti apa yang dibaca oleh syaitan-syaitan pada masa kerajaan Sulaiman. Sulaiman itu tidak kafir tetapi syaitan-syaitan itulah yang kafir, mereka mengajarkan  sihir kepada manusia dan apa yang diturunkan kepada dua malaikat Harut dan Marut di negeri Babilonia. Padahal keduanya tidak mengajarkan sesuatu kepada seseorang sebelum mengatakan, “Sesungguhnya kami hanyalah cobaan (bagimu), sebab itu janganlah kafir. Maka mereka mempelajari dari keduanya apa yang (dapat) memisahkan antaranya seorang (suami) dengan isterinya. Mereka tidak akan dapat mencelakakan seseorang dengan sihirnya kecuali dengan izin Allah. Mereka mempelajari sesuatu yang mencelakakan, dan tidak memberi manfaat kepada mereka. Dan sungguh, mereka sudah tahu, barangsiapa membeli (menggunakan sihir) itu, nescaya tidak dapat mendapat keuntungan di akhirat, Dan sungguh, sangatlah buruk perbuatan mereka yang menjual dirinya dengan sihir, sekiranya mereka tahu. ” (2:102)

Isu-isu sebegini yang akan mengusik akal-akal suci kita akan sentiasa berlaku, malah mungkin lebih hebat lagi pabila masa akan datang. Tetapi, sebagaimana dahsyat pun isu di Malaysia, kita masih lagi kekurangan dua perkara iaitu : sensitifnya hati dan bergeraknya amal.

Sensitifnya kita sebagai manusia tidak hanya boleh dinilai dengan kelantangan kita dalam mengeluarkan sebuah pendapat. Tanda wajib yang menunjukkan kita sensitif ialah :

  1. Kita kaji dengan teliti
  2. Kita merujuk dari orang-orang yang alim dalam bidang tersebut
  3. Kembali kepada Al-Quran dan Sunnah

Saya lihat, tidak ramai daie yang akan berbuat begini. Kebanyakannya hanya cakap membabi-buta tanpa usul periksa. Ini satu petanda bencana yang besar dalam ummat ini tatkala seorang daie itu pun turut sama mencair dengan masyarakat dalam mengeluarkan pendapat.

Kerana itu, apabila kita berada di dalam sebuah sistem halaqah, kita wajib membincangkan qadaya ummat ini dengan lebih dalam. Penuh dengan perasaan dan fakta yang berkaitan. Kita para dua’t tidak mahu menjadi  ‘keratan-keratan akhbar’ kepada masyarakat yang menyampaikan pendapat-pendapat yang kosong.

Apa yang saya takuti, kita akan dibunuh dengan isu-isu yang melanda ini. Sampai kita tertinggal dari memikirkan hal-hal yang lebih aula. Sudahnya, kita hanya tenggelam dalam memikirkan hal-hal picisan begini  dan fikiran kita hilang kemuliaannya!

Kemuliaan dalam berfikir ini sebagaimana yang telah Allah angkat di dalam Al-Quran dengan seruan , “Wahai orang-orang yang berfikiran”, “Wahai orang-orang yang berilmu” memberi satu nilai yang besar dan berharga buat ummat manusia. Bukan sekadar membezakan dari makhluk-makhluk Allah yang lain, bahkan turut membezakan kita dari golongan-golongan manusia yang tidak menggunakan akal ini dengan sebaiknya.

Betapa beruntung buat manusia yang menghargai nikmat akalnya!
Mari kita nilai semula akal kita.

Berapa ramai dari kita yang saban hari memikirkan hal ummah sehingga tidak tidur malam?
Berapa ramai dari kita yang mengkaji sesebuah isu itu sedalam-dalamnya ?
Berapa ramai dari kita yang mampu membentangkan ayat-ayat Al-Quran dan hadis berkaitan dengan segala isu yang terjadi?
Berapa ramai dari kita yang memikirkan hal-hal yang penting ?
Berapa ramai dari kita yang mengosongkan pemikiran dari hal yang sia-sia?

 

Isu MH370.
Isu Ustaz Don.
Isu Karpal Singh.
Isu Palestin.
Isu konsert.
Isu anak luar nikah yang semakin berlambak. (atau masih ada yang merasakan ini bukan satu isu yang penting?)
Isu masalah maksiat berleluasa.

Lihat, banyak masalahnya bukan. Belum lagi dicampur dengan masalah-masalah peribadi kita. Lambakan masalah ini akan kian bertimbun sekiranya kita tidak bergerak dalam sebuah amal. Sebuah amal yang dapat menyelesaikan masalah-masalah ini semua.

Ya, aku yakin para dua’t semuanya sedang bekerja.
Maka, tenggelamlah dalam lautan kepenatan dan hamparan kesibukanmu beramal!

Ini peluang keemasan untuk kita bekerja keras dalam menyelesaikan masalah-masalah di atas. Pastinya, kamu tahu apa puncanya bukan?

Sistem amal kita : mengubati punca kepada sebuah penyakit, bukan hanya simptom-simptomnya sahaja yang kita rawat.

Jangan menjadi daie di bawah tempurung. Hanya selesa berada sesama kelompok kamu sahaja mendengar pendapat-pendapat sesama dua’t.  Sesekali kita bicara bersama mad’u-mad’u kita untuk mengetahui apa dalam benak pemikiran mereka supaya kita belajar sesuatu tentang realiti dunia.

Musim telah berubah.
Kini manusia bukan sekadar menerima, tetapi mereka bijak berfikir dan mengolah tentangnya.
Manusia kini bukan lagi manusia-manusia kampung.
Manusia kini semuanya sudah berani melalak!

Isu-isu yang berlaku sekarang memberi gambaran betapa dahsyat dunia akan datang.
Juga, betapa kronik akan keadaan ummah ini.

Mungkin musuh sedang bertepuk tangan gembira melihat kita begini.
Di sana mereka meraikan ‘kebodohan’ kita.
Di sini kita sibuk merayakan betapa ‘cerdik’nya  cara kita menyambut pelbagai isu yang terjadi.

Maka, para dua’t bersedialah masuk ke dalam ummah ini!

Memerlukan otak-otak yang geliga.
Ihtimamlah  dengan tarbiyyah,
dan bergeraklah dengan laju dalam jalan dakwah ini.

Mari kita ajak semua manusia untuk sama-sama menjadi peta fikiran yang bijak.
Jangan cepat rebah dan melebur sahaja nilai kemanusiaan itu.

sekian,
mylittlepencil
sekadar coretan pendek

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s