petua umi

Bismillah.

Kali ini mahu berkongsi satu petua perubatan tradisional yang umi saya amalkan sejak dulu.

****************

Setelah hampir setiap hari melihat umi mengambil daun-daun sireh dari pokoknya yang terletak di tepi rumah, akhirnya saya membulatkan tekad untuk berkata,

Alah, umi tak habis-habis dengan daun sireh umi ni.”

Eh, kamu ingat takde kajian ke…doktor dari UKM yang kaji ade khasiat tau.”

Lalu, saya pun mula membuka internet untuk mencari khasiat-khasiat sireh. Asalnya, bukan saya tidak percaya, cuma tidak yakin. Agaknya bidang yang saya ambil membuatkan mata saya agak kabur untuk mempercayai perubatan tradisional. Sebelum ini, minda sudah disetkan bahawa perubatan moden adalah yang terbaik.

Terjumpa satu keratan artikel dari satu blog (http://perawatwanita.blogspot.com)

Pengasas Bio Sireh Cosmetics, Sheikh Paiman Salleh membongkar khasiat sirih, antaranya:

* Dalam tulisan Luqman al-Hakim dalam kitab lama mengisahkan ketika Hawa dicampakkan ke bumi (dikatakan tercampak ke Selatan India dan kini dikenali sebagai Sri Lanka), Hawa berasa malu dan tumbuhan yang ada pada masa itu adalah sirih (masa itu dikatakan daunnya sebesar dulang) untuk menutupi alat sulitnya.

Menakjubkan ! Subhanallah ! Ciptaan Allah segalanya tiada sia-sia !

Sireh atau nama saintifiknya Piper Betel Linn (Peperaceae) tidak asing lagi dalam kalangan masyarakat Melayu terutamanya. Dijadikan bahan makanan, hantaran perkahwinan dan perubatan. Masyarakat Cina menggunakan sireh sebagai herba untuk memanaskan badan, manakala Masyarakat India pula lebih kepada tujuan penjagaan mulut dan rambut.

Dan untuk seorang wanita, pastinya sireh adalah perubatan yang amat terbaik untuk sistem peranakan. Kini, kita seringkali melihat pembersih wanita yang mengandungi pati sireh. Namun, disini saya ingin mengesyorkan anda jika ingin menggunakan sireh, ambillah yang original.

Senang sahaja langkahnya, rebus airnya dan basuh bahagian yang dikehendaki. Pastikan air itu suam, bukan sejuk.

Inilah petua umi saya, dan beliau memang sangat berbangga dengannya.

Namun, kini saya akur. Memang benar katanya.

Dalam sebuah laman web yang lain (http://www.biosirih.semarakmas.com)

Di zaman silam sirih merupakan salah satu pendekatan perubatan tradisional yang penting, bukan sahaja di Tanah Melayu malahan di rantau Asia, India dan Afrika Timur. Di India, sirih digunakan untuk mengubati penyakit di mulut, tekak dan lapisan perut. Di Afrika Timur, daunnya digunakan untuk ulser bernanah dan jusnya untuk selsema serta penyakit radang kerongkong. Masyarakat Filipina menggunakan sirih untuk mengubati masalah gastrik dan penyakit paru-paru yang dihadapi oleh kanak-kanak. Di Kemboja, daun sirih yang ditumbuk dijadikan losyen mandian untuk mengubati penyakit seperti demam, demam campak, kelenjar membesar dan lymphagitis. Sementara di Indonesia, daunnya yang segar dicampurkan ke dalam bahan-bahan perubatan lain sebagai ransangan antiseptic, gatal-gatal, astringen dan aphrodisiac.

Dan anda sendiri boleh mencari khasianya dengan bertanya kepada orang yang lebih tua, buku tentang herba atau cari sahaja di dalam internet.

Percayalah, ternyata Allah tidak mencipta segalanya di duni ini sia-sia !

Kadangkala, kena percaya juga dengan petua orang tua.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s