en cualquier momento

Bismillah.

Assalamualaikum buat kesemua pembaca yang Allah berkati dan rahmati.

****************************

en cualquier momento

más vale tarde que nunca

tratar de salvar el mundo

con el sol naciente

en la medida de lo posible

 

At all time,

Better late than never,

Try to save the world,

As the rising sun,

As far as possible.

 

Semalam terangkan kepada 3 orang adik saya tentang tujuan sebenar kita semua, manusia, yang bergelar hamba Allah hidup di atas muka bumi ini.

” Yang pertama, khalifah. Yang kedua ibadah.”

Mereka bertiga mengikut kata saya. Meskipun saya pasti mereka kurang faham apa yang mereka nyatakan.

” Khalifah tu ape kakak ? ”

Salah seorang bertanya kepada saya. Dan saya menjawab,

” tugas die jadikan Islam jadi ketua kat dunia ni. Semua orang ikut cakap Islam je.”

Inilah hakikat kita. Menyelamatkan dunia agar semuanya di muka bumi ini tunduk kepada Allah dan Islam sahaja. Dan memang itu peranan kita hidup di dunia ini. Bukan hanya melakukan perkerjaan seperti robot sepanjang hari, sehingga akhir hayat.

Hakikat hamba itu adalah khalifah dan ibadah. Tidak ada yang selain dari ini. Memahami dua tugas ini sudah cukup membuatkan anda faham mengapa kita ditakdirkan untuk dilahirkan di muka bumi ini.

Sepanjang masa, setiap masa, setiap jam dan saat yang kita lalui, kita adalah khalifah dan seroang a’bid.

pernah terfikir tak untuk menjadi yang terbaik di dunia untuk berada di kedudukan yang paling terbaik di akhirat?

“Allah tidak akan mengubah sesuatu kaum sehingga mereka mengubah diri mereka sendiri”

cari diri kita sebenarnya..ikuti fitrah seorang hamba~
usah malu meminta ditarbiyah..kerna itulah kunci sebuah perubahan dan pembaikan~

 

Ikutilah fitrah seorang hamba, jika anda mahu cari diri anda yang sebenar !

 

p/s : belajar kosa kata Spanish pulak kali ini.

p/s : nk trg lebih2 pada adik2 takut kepala dyorg pusing, dyorg tak nak dgr, and then lari…

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s