hujan ais

Bismillah.

Salam dakwah.

Semoga anda melakukan segala aktiviti pada hari ini kerana-Nya, insyaAllah, mendapat pahala.

****************************

“ Eh, hujan ais la kat luar.”

Kami semua berlari menuju ke arah tingkap. Melihat keajaiban Allah yang tertayang di pandangan mata kami semua. Nasib baik nikmat penglihatan tidak lagi Allah tarik dari kami semua.

Subhanallah. Subhanallah. Subhanallah.

Allah Maha Pencipta. Bila Allah kata jadi, maka ianya akan jadi.

Jika hujan yang mahu Dia timpakan ke atas mana-mana permukaan bumi sekalipun, tidak kiralah hujan batu, hujan biasa, hujan ais atau apa jua jenis hujan, memang tidak akan ada sesuatu pun mampu melawannya.

Ya Allah, perasaan sewaktu melihat hujan ais turun dari langit Allah yang Maha Agung tersebut, tidak terkata-kata, betapa alam ini Allah yang punya, Allah yang cipta. Melihat hujan ais secara langsung buat kali pertama memberi kesan yang mendalam buat kami satu rumah. Ini satu bentuk tarbiyyah, bahawa alam adalah antara bentuk tadabbur yang terbaik untuk lebih mengenali-Nya.

“ Allah suruh tadabbur alam lebih sikit nih.” Ucap saya.

Hujan ais tersebut berlangsung selama lebih kurang 5 minit. Bermula sewaktu jam menunjukkan sudahnya masuk waktu zohor. Betapa rahmat Allah telah menyimbah kami hari ini, hujan pada penghulu segala hari.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdullilah.

Terima kasih Ya Allah kerana memberi kami peluang dan menakdirkan kami antara orang-orang yang terpilih untuk menyaksikan kebesaran-Mu, dan sekaligus membuat kami semakin dekat untuk mengenali-Mu, menghampiri-Mu.

Tidakkah engkau melihat bahwa Allah menjadikan awan bergerak perlahan, kemudian mengumpulkannya, lalu Dia menjadikannya bertumpuk-tumpuk, lalu engkau lihat hujan keluar dari celah-celahnya, dan Dia (juga) menurunkan (butiran-butiran) ais dari langit, (iaitu) dari (gumpalan-gumpalan awan seperti) gunung-gunung, maka ditimpakan-Nya (butiran-butiran) ais itu kepada siapa yang Dia kehendaki dan dihindarkan-Nya dari siapa yang Dia kehendaki. Kilauan kilatnya hampir-hampir menghilangkan penglihatan.” (24:43)

Sejurus selepas siap melihat hujan ais turun di luar tingkap, berlari ke bilik, ambil telefon bimbit, hantar kesej pada ibu dan adik lelaki yang berada di tanah air.

“ X, mesir hujan ais.” Saya hantar pada adik lelaki.

“ Umi, mesir hujan ais.” Saya hantar mesej yang sama pada umi.

Balas adik lelaki : Hebat kuasa Allah.

Balas umi : Ye ke ? Bestnye ! Ais tu bentuk dia camne ? Ade byk jenis…mcm manik ade,mcm ketulan batu…..bila pekse ?

Mesej umi mengingatkan supaya rajin belajar kerana tarikh peperiksaan yang semakin hampir. Dulu sudah berjanji untuk tawaqquf sementara daripada mengemaskini blog sendiri, sehingga ada ukhti menawarkan untuk menukarkan kata laluan bagi mengelakkan saya terlalu aktif, tetapi nampaknya tidak menjadi.

Doakan saya untuk peperiksaan esok hari :)

Semoga selepas ini para pembaca dan saya lebih kerap memandang alam ciptaan Ilahi, kerana alam ini hanya dapat ditadabbur oleh orang yang kerap berfikir, bukan hanya berjalan melata di muka bumi, tetapi pemikiran kosong semata.

Berjalan, melihat dan menafsir…..

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s